2020-01-09

Rakuten säljer OverDrive

2019-12-24 meddelades att japanska Rakuten säljer OverDrive till KKR. Rakuten köpte OverDrive 2015. Rakuten äger även Kobo. KKR äger även e-ljudboksleverantören RB Media.

OverDrive har över 43 000 bibliotek som kunder i fler än 75 länder. Mer än 95% av folkbiblioteken i USA har OverDrive som e-boksleverantör.

Boktugg skriver följande om affären:

"Vad innebär detta för svenska bibliotek och den svenska bokbranschen? Kanske ingenting eftersom Overdrive trots sin storlek är ett litet bolag i det stora KKR. Eller så är det en signal om ytterligare investeringar för att göra Overdrive än mer dominanta globalt. I så fall är det dåliga nyheter för konkurrenter som Axiell Media.

På den amerikanska marknaden har det stormat en del kring biblioteksutlåningen under året sedan flera stora förlag velat höja priserna och förändra villkoren. Något som bubblar även i Sverige. Det är en utmaning att hitta bra modeller för att å ena sidan ge alla möjlighet att låna alla böcker digitalt men att å andra sidan inte döda den kommersiella marknaden."

Med anledning  av ovanstående, se artikeln "Biblioteken konkurrerar med bokförlagen" i Biblioteksbladet.

OverDrive vann SKL Kommentus Ramavtal för e-litteratur 2017. Det går nu att anmäla sitt intresse i referensgruppen för den kommande upphandling där ett avtal beräknas vara på plats under tredje kvartalet 2021.

Göteborgs stadsbibliotek har OverDrive som leverantör av e-böcker. Om det finns fler folkbibliotek som gått över, eller planerar att gå över, från Axiell Media till OverDrive vet jag inte.

Stockholms stad skriver följande i sitt remissvar till Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi:

"Förvaltningen instämmer i rapportens förslag att biblioteken bör ges möjlighet att konkurrensutsätta upphandlingen av e-bokstjänster och bredda utbudet genom nationell samordning. Samtidigt kan förvaltningen konstatera att antalet aktörer på marknaden är få. Nationell upphandling av e-boksaggregator och leverantör kan få stark utslagningseffekt på marknaden vilket långsiktigt kan begränsa marknaden ytterligare. Oavsett behöver bibliotekens organisation och kompetens rörande avtalslicenser stärkas och samordnas via den nationella biblioteksmyndigheten."

Notera denna mening: "Nationell upphandling av e-boksaggregator och leverantör kan få stark utslagningseffekt på marknaden vilket långsiktigt kan begränsa marknaden ytterligare." Detta gäller inte endast upphandlingar av e-boksleverantörer utan även övriga upphandlingar.

Läs vidare:

Overdrive får ny ägare – Rakuten säljer till investmentbolaget KKR (Boktugg).

KKR to acquire leading digital reading platform OverDrive (Library Technology Guides).

KKR to Acquire Leading Digital Reading Platform OverDrive (KKR:s hemsida).

David Rothman: Toxic for libraries? KKR investment firm to buy OverDrive, biggest library ebook company (TeleRead).

Rakuten Sells Overdrive to Private Investment Firm (The Digital Reader).

Michael Kozlowski: Rakuten sells Overdrive to KKR (Good e-Reader).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar