Nuvarande avtal med OverDrive gäller till 2021-09-30 och går som längst att förlänga till 2022-09-30.
Det finns möjlighet att delta i en referensgrupp om man vill vara med och påverka upphandlingen och det går även att lämna synpunkter utan att ingå i referensgruppen. Förhoppningsvis vill många vara med och bidra till att det blir en upphandling som leder oss framåt i frågan om tillgången på e-böcker och e-ljudböcker på svenska (folk)bibliotek och skolbibliotek. Det finns så mycket annat än kostnader att ta hänsyn till, till exempel:
- Vilket utbud av e-böcker och e-ljudböcker kan leverantören erbjuda?
- Vilka möjligheter finns att erbjuda e-böckerna och e-ljudböckerna via bibliotekens egna hemsidor?
- Funktionalitet i leverantörens administrationsgränsnitt, det är till exempel viktigt att vi smidigt kan göra manuella inval
- Funktionalitet och användarvänlighet hos leverantörens webblösning för lån av e-böcker och e-ljudböcker
- Funktionalitet och användarvänlighet hos leverantörens app för lån av e-böcker och e-ljudböcker
- Vilka möjligheter finns för biblioteken att administrera leverantörens webblösning och app, till exempel avseende vilka titlar som lyfts fram?
- Finns möjlighet för låntagarna att provläsa e-böcker och provlyssna e-ljudböcker?
Jag har ännu inte någonstans sett att vi för diskussioner kring de två olika leverantörernas utbud eller tekniska lösningar. Förs några sådana diskussioner till exempel i Svensk biblioteksförenings expertnätverk för digitala bibliotekstjänster?
Utöver ovanstående rent tekniska och ekonomiska frågor håller jag med Björn Waller i detta:
"Vi behöver lyfta diskussionen runt hur vi vill arbeta med digitala böcker, och vi behöver skapa en konstruktiv dialog mellan bibliotek och förlag, hellre än teknikleverantörer. När bokbranschen hänger på en så sårbar affärsmodell som abonnemangstjänsterna bör bibliotek kunna erbjuda ett bättre och stabilare samarbete."
Några frågor jag ställer mig är:
- Vill vi, som Erik Fichtelius skriver i förordet (s. 4) till Biblioteket i skyn : nationella digitala bibliotekstjänster, ha "ett 'library in the sky'" eller vill vi även i "skyn" bibehålla de kommunala biblioteken som gör egna urval?
- Är det viktigare med nationell likvärdighet avseende e-böcker och e-ljudböcker än det är avseende pappersböcker och annat de kommunala biblioteken tillhandahåller?
- Tycker vi det är bra med nationella upphandlingar via SKL Kommentus trots att de, som Stockholms stad påpekat i sitt remissvar till Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi, "kan få stark utslagningseffekt på marknaden vilket långsiktigt kan begränsa marknaden ytterligare"?
Länkar:
E-litteratur 2019 (SKL Kommentus)
E-litteratur 2017 (SKL Kommentus)
Björn Wallers blogg Boken år noll : tankar om bokbranschens utveckling
Om bibliotek och urval
Stärk biblioteken i utvecklingsarbetet med bibliotekssystem och webblösningar
Rakuten säljer OverDrive
Gemensamt e-bibliotek för Finland planeras i ett omfattande projekt
Bibliotek med OverDrive som leverantör: Alingsås bibliotek, Göteborgs stadsbibliotek, Lerums bibliotek
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar