2025-01-01

Digital informationssäkerhet

Tidskriften Brand tipsar om hur du kan skydda digital information från avlyssning eller övervakning. Det är en insats för demokratin särskilt i dessa tider av ökad övervakning och repression.

Läs artikeln Digital säkerhetsguide för aktivister

Svenska folkbibliotek brukar hävda att de är oundgängliga för "demokratin". Har vi någon gång informerat om sådant som Brand informerar om i artikeln ovan? Hur är våra publika datorer och wi-fi-nät konfigurerade?

Brand är en av de tidskrifter som förlorar sitt produktionsstöd från Kulturrådet.

Det positiva detta kan leda till är att fler tidskrifter lär sig stå på egna ben, att lita till egna krafter.

Folket i Bild/Kulturfront har klarat sig utan statligt stöd sedan sitt första nummer 1972 (fast ett provnummer kom 1971). Motton för att lita till egna krafter har varit "man biter inte den hand som föder en" och "den som betalar kusken bestämmer färden".

Olle Josephson skriver på Clarté-bloggen:

"För det första, en politisk tidskrift gör man för att nå ut med viktiga budskap och få fart på avgörande diskussioner. Inte för att tillfredsställa eget analysbehov och uttrycksvilja (även om det också kan vara kul). Når man så få att tidskriften inte går runt, måste man ändra något så att man når fler. Att ståndaktigt fortsätta som förut, försörjd av staten, är kontraproduktivt.

För det andra och viktigare: det är farligt att göra sig statsberoende. Villkoren kan plötsligt ändras. Politisk motvilja kan maskeras som kvalitetskrav eller prioriteringar av vissa ämnesområden (”för mycket politik, för lite kultur”). Statsbidragen försvinner, och mattan dras undan.

En tidskrift som eftersträvar grundläggande samhällsomvälvningar ska inte göra sig beroende av (den potentiella) fienden. Den kan bara lita till prenumeranter och ekonomiskt stöd från enskilda sympatisörer."

  • Hur många svenska folkbibliotek prenumerar på exempelvis Brand eller Clarté?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar