2016-12-02

Skaraborgsbiblioteken väljer Koha

Skaraborgsbiblioteken (Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda) väljer Koha som gemensamt bibliotekssystem. Systemet ska vara i drift 2018.

Skövdes bibliotekschef Anna Gullstrand säger i Skövde Nyheter: "Bibliotekschefsgruppen är överens om att Open source är helt i linje med ett av folkbibliotekens viktigaste uppdrag; att ge fri tillgång till information."

Att sjösätta ett kommunövergripande samarbete är i sig ett stort arbete med allt vad det innebär av nya arbetsuppgifter och rutiner. Att då också välja Koha som bibliotekssystem är djärvt. Men Skaraborgsbiblioteken ska ha en eloge för denna djärvhet. Koha kanske inte är framtidens bibliotekssystem, men jag menar att biblioteken själva borde äga och driva sina bibliotekssystem. De bibliotek som nu går över till Koha leder oss i rätt riktning, precis som varje bibliotek som väljer att bli Libris-bibliotek är ett steg i rätt riktning avseende katalogfrågor. 

I Västra Götaland finns redan ett folkbibliotek som använder Koha, nämligen Alingsås bibliotek. Förteckning över Koha-bibliotek i Sverige finns här.

När nu antalet folkbibliotek som väljer Koha blir fler hoppas jag att en webblösning (webb plus publik katalog) tas fram. Stockholms stadsbibliotek har ju redan utvecklat en egen webblösning. Varken Alingsås bibliotek eller Deichmanske har integrerad webb/katalog. Alingsås bibliotek verkar heller inte ha e-böcker i sin katalog, utan använder sig istället av en Elib-sida de delar med andra bibliotek.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen av Skaraborgsbiblioteken. De borde ges resurser för att dokumentera och sprida information om sitt arbete.

Vidare läsning:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar