2018-03-04

Marknadsläge för bibliotekssystem i Sverige

Hur ser marknadsläget ut för de olika bibliotekssystem som används av folkbibliotek i Sverige?

Mikromarc används, enligt Bibliotekenes IT-senter, av 60 kommuner (57 enligt Biblioteksbladet 2017 : 7, s. 24).

Koha används av elva (snart 12) kommuner.

Vad jag vet används Innovatives Sierra av två kommuner (Göteborg och Malmö).

Eftersom inga andra bibliotekssystem mig veterligen används av svenska folkbibliotek betyder detta att Axiells BOOK-IT eller Libra.SE används av 217 kommuner.

I Västmanland pågår nu en upphandling av ett gemensamt bibliotekssystem. Denna upphandling avser ett bibliotekssystem som ska vara en SaaS-tjänst (software as a service). SaaS innebär att programvaran tillhandahålls över internet som en molntjänst. Detta krav lever varken BOOK-IT eller Mikromarc upp till. Däremot är Axiells nyutvecklade system Quria en SaaS-tjänst och vad jag förstår kan även Koha tillhandahållas som en SaaS-tjänst.












Även Dalarnas län planerar att gå över till ett gemensamt bibliotekssystem. Av den förstudie som gjorts verkar Koha vara ett tänkbart alternativ. I nuläget använder 12 av de 15 kommunerna Mikromarc, en av kommunerna använder Libra.SE och två använder BOOK-IT (Förstudie bibliotekssamverkan i Dalarna, s. 28).

HelGe-biblioteken (Bollnäs, Gävle, Hofors, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker, Sandviken, Söderhamn) överväger att gå över till Koha (Förstudie bibliotekssamverkan i Dalarna, s. 13). I nuläget använder de BOOK-IT.

Källor:
Svenskene velger Mikromarc+, Koha-bibliotek i Sverige, information om upphandling av biblioteksdatasystem i VästmanlandFörstudie bibliotekssamverkan i Dalarna, information om Axiell Quria på engelska, information om Axiell Quria på norska.

...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar