Norstedts har återutgivit ett antal av Per Olov Enquists verk. Samtliga nyutgåvor har kommentarer av Per Svensson och nyskrivna förord av olika författare, till exempel har Karolina Ramqvist skrivit förordet till Kapten Nemos bibliotek (nyutgåvan i Libris).
Om jag söker upp Kapten Nemos bibliotek hos Bibliotek Familjen Helsingborg får jag denna träff:
Kapten Nemos bibliotek
Det går inte att urskilja vilka bibliotek som köpt in nyutgåvan och vid reservation vet man inte vilken utgåva man får.
Det går heller inte att söka på Karolina Ramqvist och hitta nytutgåvan av Kapten Nemos bibliotek.
Den låntagare som vill läsa nyutgåvan av Kapten Nemos bibliotek kan alltså inte beställa den via vår hemsida. Om låntagaren då vänder sig till personalen är det heller inte helt enkelt för dem att hitta nyutgåvan. De då måste gå in och kolla de olika exemplarens historik och sedan göra en exemplarreservation.
Detta problem beror på att Bibliotek Familjen Helsingborg, liksom många folkbibliotek i Sverige, valt att använda sig av förkortad katalogisering. Förkortad katalogisering innebär att samma katalogpost beskriver flera upplagor av samma titel.
Fördelarna med förkortad katalogisering är att vi får överskådligare träfflistor och att det blir enklare att reservera om låntagaren endast efterfrågar en titel, inte en specifik utgåva av en titel.
Är det verkligen vettigt att vi använt och använder oss av en katalogstandard som gör det omöjligt att i en bibliotekskatalog kunna särskilja olika utgåvor av en titel? Inom en snar framtid kommer inte heller förkortad katalogisering fylla någon funktion eftersom moderna bibliotekssystem kan hantera beståndsvisning och reservationer på verksnivå. De publika webblösningarna måste då också kunna göra det. Hur vi sedan ska kunna lösa det så att de förkortade katalogposter vi redan har i våra bibliotekssystem inte ska omöjliggöra den funktionalitet som finns i moderna bibliotekssystem förstår jag inte.
Att svenska folkbibliotek valt att fortsätta använda sig av förkortad katalogisering, trots att det bryter mot Libris standard och inte kommer behövas i framtida bibliotekssystem, har försenat folkbibliotekens anslutning till Libris. Ett särskilt postflöde har konstruerats som innebär att de förkortade katalogposterna, till skillnad från övriga katalogposter, inte kommer skapas i Libris utan i BTJ:s databas, BURK.
Jag hoppas att alla bibliotek som av BTJ köper tjänsten Bibliografisk service via Libris överväger om de ska fortsätta eller sluta med förkortad katalogisering samt att alla bibliotek i kommande upphandlingar kräver att bibliotekssystem och publika webblösningar ska kunna hantera beståndsvisning och reservationer på verksnivå.
Länkar:
Slutfas för nytt postflöde för förkortad katalogisering (BTJ)
BTJ förkortad katalogisering (KB)
Istället för förkortad katalogisering
Libris vs Bibliografisk service i nationell katalog
När ska vi sluta med förkortad katalogisering?
Förkortad katalogisering är ett otyg.
SvaraRadera