2022-12-09

Om risken med stora upphandlingar

Systematic presenterar idag att de vunnit Deichmans upphandling av bibliotekssystem:

"Another important strategic step on the Norwegian market was taken in August, when the City of Oslo’s main library, Deichman, and its 22 local libraries chose Cicero as their future IT platform. In connection with the agreement, 230 of Norway’s 428 libraries said yes to the possibility of being able to acquire and connect to Cicero."

De norska bibliotek, med Deichman i spetsen, som ingår i denna upphandling har skapat en situation där en leverantör genom att vinna en enda upphandling kan ta en stor del av den norska marknaden.

Så här kan det komma se ut på den norska marknaden:


Jag noterar i en äldre nyhet från Systematic att de använder ordet "monopol" på ett kreativt sätt: Bryder monopol: Dansk it-virksomhed får hul igennem til det svenske biblioteksmarked.

Att det inte råder monopol på den svenska marknaden för bibliotekssystem har jag visat i några inlägg på denna blogg, se till exempel: Leverantörer av bibliotekssystem och webblösningar eller Marknadsläge för leverantörer av bibliotekssystem till svenska folkbibliotek. Varje upphandling som görs i Sverige innebär en möjlighet för de leverantörer som är intresserade av att leverera bibliotekssystem till svenska folkbibliotek.

Systematic, och tidigare Dantek, har också sedan tidigare flera svenska skolbibliotek som kunder, "op mod 400 biblioteker" skriver de själva men enligt Systematics svenska hemsida har de "+500 skolbibliotek i Sverige":


Systematic deltar också i upphandlingar av bibliotekssystem till folkbibliotek.

I Danmark däremot ser det ut så här på grund av hur danska bibliotek valt att agera:


Är det Danmark eller Sverige som är i störst behov av "alternativ til det begrænsede udvalg af bibliotekssystemer"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar