2024-05-22

Stockholms stadsbibliotek inför IMMS


"Stockholms stadsbibliotek arbetar utifrån den strategiska inriktningen att alla i Stockholm skall ha lika möjligheter att ta del av bibliotek, läsning och litteratur. När Stockholm växer behöver bibliotekets infrastruktur utvecklas i takt med de nya behov som uppstår och med fokus på att alla skall ha möjlighet att ta del av stadens bibliotek. Digitaliseringen medger nya möjligheter att ta del av bibliotekets tjänster oavsett lokalisering och gör biblioteket tillgängligt där man befinner sig. En tydlig trend i samhället är förväntan om att kunna få tillgång till tjänster och varor i sitt närområde En för stadsbiblioteket avgörande förutsättning för att möta detta är att med en logistikcentral som nod ytterligare binda samman de fysiska biblioteksadresserna med bibliotekens digitala verksamheter, tjänster och utbud till en för stockholmarna lättillgänglig helhet."

"Upprättandet av en logistiknod medför ett samutnyttjande av lagerhållning för medier som inte cirkulerar. Detta underlättar beståndsarbetet på varje enskilt bibliotek som gör det möjligt att aktivt arbeta för att synliggöra böckerna vilket leder till ökade cirkulationstal. Genom att samordna de olika magasinsytor som idag finns kan expedieringstider kortas och det samlade beståndet snabbare göras tillgängligt över hela bibliotekssystemet. Samtidigt frigörs förhyrd yta som kan omdisponeras för verksamhetsutveckling med fokus på medskapande, läsfrämjande och aktivitet. Ett mål i Biblioteksplanen är att betrakta mediebeståndet som ett gemensamt bestånd, att effektivisera och modernisera transportlogistiken, för att skapa utrymme för mer interaktion mellan biblioteksmedarbetare och besökare och därmed möjliggöra mer tid för kärnuppdraget.

En förutsättning att likt Helsingfors, Köpenhamn, Oslo och Malmö införa ett system för intelligent materialstyrning (IMMS) är att det finns en utpekad logistikcentral genom vilken medierna hanteras. Intelligent materialstyrning innebär att ett lokalt biblioteks bestånd anpassas efter demografiska profiler, användning och personalens parametrar. Utöver att etablera arbetsflöden för materialstyrning medger en central hantering av medier utvecklingen av nya, innovativa, leveranssätt av medier till stockholmarna via ombud eller hemleverans."



Bibliotekssystem som i nuläget har integration med IMMS är Innovatives Sierra och Systematics Cicero.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar