2019-02-22

Bibliotekenes IT-senter, Bibliotekscentrum Sverige AB och Open Library Solutions ingår nu i Axiell-koncernen

Måndagen den 28 januari nåddes vi av nyheten att Bibliotekenens IT-senter inklusive Bibliotekscentrum och Open Library Solutions är sålt till Axiell.

Varför Axiell köpt en av sina främsta konkurrenter är inte svårt att förstå. De stärker sin position på den nordiska marknaden och i pressmeddelandena uttrycks klart att de vill få fler bibliotek att använda Axiell Quria och WeLib.

Men varför säljs Bibliotekenes IT-senter, Bibliotekscentrum och Open Library Solutions till Axiell? Utifrån vad jag sett om aktuella upphandlingar i Norge kan försäljningen bero på att Bibliotekenes IT-senter inte kan konkurrera med Bibliotek-Systemer As (med nya webbaserade systemet Bibliofil), Axiell (med systemet Quria), Systematic (med systemet Cicero) och Libriotech (med systemet Koha). De bibliotekssystem som efterfrågas nu i norska upphandlingar är molnbaserade.

I Norge är nu de två ledande leverantörerna av bibliotekssystem Bibliotek-Systemer As och Axiell, men i den kommande upphandlingen i Rogaland fylkeskommune deltar än så så länge även danska Systematic och Koha-leverantören Libriotech.

I Sverige har Axiell genom köpet av Bibliotekscentrum och Open Library Solutions stärkt sin ledande marknadsställning som leverantör av bibliotekssystem och webblösningar till folkbibliotek. Den främsta konkurrenten nu är Koha, som växt avsevärt i Sverige i och med att både Bibliotek Mellansjö och Bibliotek Västmanland valt Koha som bibliotekssystem. Än så länge har endast två folkbibliotek, Göteborg och Malmö, Innovative som leverantör av bibliotekssystem, men kanske Innovative kommer försöka stärka sin ställning på den svenska marknaden. Frågan är också om norska Bibliotek-Systemer As och danska Systematic kommer försöka ta sig in på den svenska marknaden.

Axiell har genom köpet även stärkt sin ställning på den finska marknaden, men där är Koha en än större konkurrent än vad det är i Sverige.

Frågor för oss i Sverige att ställa oss efter Axiells köp av Bibliotekenens IT-senter inklusive Bibliotekscentrum och Open Library Solutions:
  • När kommer Quria lanseras i Sverige?
  • Hur länge kommer Mikromarc 3 utvecklas och supporteras?
  • Hur länge kommer BOOK-IT utvecklas och supporteras?
  • Kommer både Saga och Axiell Arena finnas kvar eller kommer en av dem att läggas ned? Eller kommer en ny webblösning utvecklas?
  • Vad innebär Axiells köp av Bibliotekscentrum för de svenska folkbibliotekens kostnader för bibliotekssystem? Mikromarc 3 har varit ett billigare system än BOOK-IT.
Källor: Axiell förvärvar norskt bolag (pressmeddelande från Axiell), Axiell acquires Bibliotekenes IT-senter and becomes leading library vendor in Norway (pressmeddelande från Axiell), Axiell kjøper Bibliotekenes IT-senter (pressmeddelande från Bibliotekens IT-senter), Bibliotekssystem i Norge, Nationellt bibliotekssystem i Norge?, Skaraborgsbiblioteken väljer Koha, Koha + Västmanland = Sant.

Uppdatering 2019-12-18:
Kjetil Hillestad, CEO Bibliotekenes IT-senter, säger så här 2019-12-16 om att Bibliotekenes IT-senter sålts till Axiell:

"Denne omleggingen er Hillestad helt trygg på at de fikser uten problemer. Å ha blitt kjøpt opp av Axiell har gitt Bibits trygghet og stabilitet i et marked som, ifølge Hillestad, bærer preg av at nettopp store aktører kjøper opp mindre selskap.

— Det koster veldig mye å utvikle systemer for små aktører med små kundebaser, så det har vært veldig hyggelig for oss å bli kjøpt opp av en stor internasjonal aktør som Axiell som har framtiden foran seg, avslutter Hillestad."


1 kommentar:

  1. @elegansen22.2.19

    Har ju noterat tidigare i veckan att danska Cicero har en svensk gren i dantek.se i växjö. Man har i augusti skrivit att en kund i upplands väsby är pilotkund för cicero, ska genomföras under våren 2019. Interfacet och manualer finns översatta till svenska. Så där finns ju en eventuell öppning för en rad svenska kunder. Mycket nyfiken på danska Kombit-samarbetet med Systematic i danmark, de verkar rulla ut patchar var 14:e dag!

    SvaraRadera