2022-07-07

Ny leverantör av Fælles Bibliotekssystem i Danmark?

I Danmark använder alla folkbibliotek Fælles Bibliotekssystem. Leverantör av Fælles Bibliotekssystem är Systematic. Fælles Bibliotekssystem bygger på/är Systematics bibliotekssystem Cicero.

Nuvarande avtal med Systematic löper ut 2024-12-31. En ny upphandling av gemensamt bibliotekssystem i Danmark ska göras.

Det ska bli intressant att se om någon annan aktör kan ta över som leverantör av bibliotekssystem till de danska folkbiblioteken, eller om Systematic kommer få fortsatt förtroende. Jag tror en risk med den danska lösningen, där alla folkbibliotek använder samma system, är att kopplingarna till leverantören och systemet blir så starka att det blir svårt för någon annan leverantör att ta över. Under perioden som avtalet gäller är också marknaden helt stängd för andra leverantörer.

Eventuellt går Norge i samma riktning som Danmark eftersom så många anslutit sig till Deichmans upphandling av bibliotekssystem. Om alla dessa väljer att följa Deichman kommer stora delar av den norska marknaden i princip bli stängd för de leverantörer som inte vinner Deichmans upphandling. Att Deichman nu lämnar Koha efter att ha investerat över 70 miljoner NOK ger anledning att fundera över hur vettigt/möjligt det är med egenutvecklade lösningar.

Läs vidare:

Fælles Bibliotekssystem (FBS)

Kommende udbud af Fælles Bibliotekssystem (FBS)

Leverandører inviteres til webinar og 1:1-møder om udbud af Fælles Bibliotekssystem (FBS)

Systematics presentation av Fælles Bibliotekssystem

«Alle» vil ha Deichmans nye biblioteksystem

Biblioteksystem som plattform

Tjenesteplattform for norske bibliotek

2 kommentarer:

  1. Är det inte så att Deichmanns upphandling gäller leverantör av support och drift av Koha och de självutvecklade tjänster de tagit fram, och inte att de vill upphandla ett nytt bibliotekssystem?

    SvaraRadera
  2. Hej Pontus!

    Nej, Deichman har upphandlat ett nytt bibliotekssystem. Jag har ännu inte sett att Deichman offentliggjort vilken leverantör som vann upphandlingen. Bibliofil nämner Deichmans upphandling i sitt senaste nyhetsbrev: https://bibsyst.no/wp-content/uploads/2022/09/444617_Biblioteksystem_infobrosjyre_nr-3-2022_high.pdf

    SvaraRadera