2019-06-19

Kort om bibliotekssystem i Norge, Danmark och Finland

Norge
I den norska motsvarigheten till Biblist ser jag att Bibliotek-Systemer A/S med bibliotekssystemet Bibliofil vann den upphandling i Rogaland som jag tidigare skrivit om. Detta är den andra upphandling av ett större kommunövergripande bibliotekssamarbete i Norge som Bibliotek-Systemer A/S vinner.

I upphandlingen har tester utförda av biblioteksanställda, skolelever och biblioteksanvändare ingått.

Fylkesbibliotekschef Britt Ellingsdalen säger:

– Det viktigste er uansett at dette er en god løsning, med stor fleksibilitet som også framstår endringsdyktig i årene som kommer. Den digitale utviklingen går fort, og skal vi henge med i utviklingen var det viktig for oss å få et system og en leverandør som deler våre tanker om et moderne biblioteksystem.

Klicka här för att läsa om tilldelningsbeslutet angående bibliotekssystem i Rogaland.

Danmark
I Danmark använder landets alla 98 kommuner Fælles Bibliotekssystem. Företaget Systematic utvecklar Fælles Bibliotekssystem, och bibliotekssystemet heter Cicero. Upphandlingen gjordes 2013 och vanns då av Dantek A/S. Dantek A/S köptes sedan upp av Systematic. Till en början hade de danska folkbiblioteken stora problem med det nya systemet. Svensk återförsäljare av Cicero är Dantek.

Finland
I Finland använder 67% av biblioteken Axiells bibliotekssystem Aurora och 26% använder Koha. I Finland finns det kommunägda företaget Koha-Suomi Oy som arbetar med utveckling, drift och support av Koha. 2019–2020 byter Nationalbiblioteket och Helsingfors universitets bibliotek bibliotekssystem. "Nationalbiblioteket börjar använda det bibliotekssystem som det utvecklat för biblioteken i Finland."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar