2022-02-01

Aktuellt i Norge - och något om Danmark

Viken fylkesbibliotek plus 28 kommuner och ett stort antal skolor upphandlar gemensamt bibliotekssystem. Tre leverantörer har anmält intresse: Axiell med bibliotekssystemet Quria, Bibliotek-Systemer As med bibliotekssystemet Bibliofil och Bibliotekservice As med bibliotekssystemet Tidemann.

Läs om upphandlingen här:

Åpen digital dialogkonferanse for felles anskaffelse av biblioteksystem i Viken

Felles anskaffelse av biblioteksystem i Viken

Upphandlingen gäller endast bibliotekssystem, inte webblösning. Avseende webblösning har Viken fylkesbibliotek anslutit sig till Deichmans upphandling av "formidlingsløsning".

Deichman har en upphandling ute som syftar till att hitta samarbetspartners till utveckling och drift av bibliotekssystem ("kjernesystem") och webblösning ("formidlingsløsning", innefattar även t ex förmedlingsskärmar) som bygger på de lösningar Deichman utvecklat.

  • Åtta av elva fylkeskommuner (motsvarar våra län) har anslutit sig till avtalet om bibliotekssystem.
  • Samtliga elva fylkeskommuner har anslutit sig till avtalet om förmedlingslösning.
  • 180 av 356 kommuner har anslutit sig till avtalet om bibliotekssystem.
  • 221 av 356 kommuner har anslutit sig till avtalet om förmedlingslösning.

Läs om upphandlingen/projektet här:

«Alle» vil ha Deichmans nye biblioteksystem

Biblioteksystem som plattform

Tjenesteplattform for norske bibliotek

Bakgrunden till upphandlingen/projektet är att Deichman 2016 bytte bibliotekssystem från Bibliofil till Koha. De har sedan investerat över 70 miljoner NOK på att utveckla olika tekniska lösningar. Eftersom inte andra bibliotek har dessa resurser menar man nu att biblioteken måste kunna köpa tjänster knutna till drift och utveckling.

Ett citat att fundera på:

"Før vi kommer så langt bør det lages en modell der offentlig eierskap til løsningene kan kombineres med et fritt marked som leverer tjenester (drift/utvikling) og tilleggsprodukter. At bibliotekene fortsatt kan beholde deler av eierskapet til systemene, kombinert med et kraftfullt og innovativt leverandør-marked er essensielt."

Om ovanstående citat betyder att det handlar om öppen källkod-lösningar förstår jag tanken. Om det inte handlar om öppen källkod riskerar Norge, eller åtminstone stora delar av biblioteks-Norge, gå i riktning mot en dansk lösning. I Danmark är Systematic systemleverantör till samtliga folkbibliotek (där kan det, till skillnad från i Sverige, finnas fog för att tala om monopol). Den danska lösningen innebär att folkbiblioteken gått samman med en privat aktör, som sedan kan sälja lösningen vidare till bibliotek i andra länder. Det känns som en osund sammanblandning mellan offentliga och privata intressen.

En annan synpunkt jag har är att stora upphandlingar som de som nu genomförs i Norge riskerar att helt slå ut aktörer, i värsta fall som i Danmark där det nu endast finns en leverantör av bibliotekssystem.

Ytterligare en intressant utveckling i Norge är detta: "Nasjonalbiblioteket skal i samarbeid med Unit etablere en nasjonal metadatabrønn som sikrer én autorisert kilde til metadata for norske bibliotek, og som muliggjør gjenbruk av metadata både mellom bibliotekene og mellom bibliotekene og andre aktører."

Jämför också ovanstående med dessa inlägg:

Om kostnader och kompetenskrav för öppen källkod och egenutvecklade lösningar

Frågetecken kring Koha

Läs mer om den danska modellen:

Bibliotekernes Data og It

Systematic Library & Learning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar