2024-12-29

Systematic blir fortsatt leverantör av danska Fælles Bibliotekssystem

Bibliotekernes Data og It meddelade 2024-12-27 att Systematic fortsätter som leverantör Fælles Bibliotekssystem (FBS).

Upphandlingens resultat var det väntade. Vad hade hänt med Cicero om Systematic hade förlorat Danmark? Av de leverantörer som deltog (men om de lämnade in anbud vet jag inte) i upphandlingen (Axiell, Redia (i samarbete med norske Bibliotek-Systemer A/S), Systematic) är det också endast Cicero som har integration med Lyngsoes logistiksystem IMMS.

Jag har egentligen bara en fundering kring ovanstående. Hur kommer prioriteringar kring utveckling göras - om de danska biblioteken vill prioritera på ett annat sätt än andra kunder, till exempel Deichman eller Stockholms stadsbibliotek?

Den danska upphandlingsmodellen innebär att en leverantör blir leverantör till samtliga folk- och skolbibliotek i Danmark. Personligen tycker jag det är osund sammanblandning av offentligt och privat. Jag hade gärna sett nationella lösningar, men då i så fall i form av att bibliotek gemensamt driver ett open source-system eller att bibliotek gemensamt utvecklar och driver system.

Att Systematic fortsätter som leverantör av Fælles Bibliotekssystem bekräftar vad jag tidigare skrivit om risken med stora upphandlingar. Om ordet "monopol" ska användas någonstans är det snarare i Danmark än i Sverige. Att Systematic vann Stockholms stadsbiblioteks upphandling av bibliotekssystem bekräftar att det är som jag visat på många sätt, ingen leverantör av bibliotekssystem i Sverige har monopol på marknaden. Detta var sant även före Stockholms stadsbiblioteks upphandling, men är nu förhoppningsvis bekräftat för bibliotekschefer och systemansvariga.

Läs om Bibliotekernes Data og It

Information om Cicero

Läs också:

Bibliotekens egna ansvar för hur marknader ser ut

Om risken med stora upphandlingar

2024-12-01

Om erfarenheter av förändring och utveckling

Bibliotek Familjen Helsingborg (då under namnet Bibliotek Skåne Nordväst) blev en realitet 2012. Elva bibliotekssystem blev till ett. Sex av kommunerna bytte bibliotekssystem från BOOK-IT till Libra.SE. Utöver ett gemensamt bibliotekssystem och en gemensam publik webb fanns en transportkedja mellan de elva kommunerna och en gemensam organisation. Nu kunde låntagare i de elva kommunerna låna och lämna på vilket bibliotek som helst och beståndet blev gemensamt.  Efter en upphandling bytte Bibliotek Familjen Helsingborg 2017 bibliotekssystem och webblösning, från Libra.SE och Arena till Mikromarc 3 och Saga. Efter en ny upphandling bytte Bibliotek Familjen Helsingborg 2023 bibliotekssystem och webblösning ännu en gång, denna gång till Quria och Arena. Bibliotek Familjen Helsingborg består av alla folkbibliotek, alla kommunala skolbibliotek och några specialbibliotek i de elva kommunerna.

Många av Sveriges folkbibliotek har liknande erfarenheter av omfattande förändrings- och utvecklingsarbete. Läs till exempel om hur åtta kommuner i Skaraborg bildar Bibliotek Mellansjö och går över från proprietära system till open source i rapporten Ett projekt tar fart - så nådde vi målet, eller läs om bildandet av Biblioteken i Norrbotten 2013.

Ovanstående kan jämföras med Stockholm: