2025-02-24

Quria version 1.21.0

Webbinariet om nyheter i Quria från den 21 februari finns nu tillgängligt som en film på Axiells hemsida.

Webbinariet är kort och informativt så ta dig de lite drygt 20 minuter det tar att få information om nya och kommande funktioner i Quria.

Något om innehållet:
  • Information om nya plocklistor
  • Smarta funktioner för skolbibliotek (och andra)
  • Möjlighet att skicka mail med en låntagares pågående lån
  • Flytande bestånd i Quria
  • Förbättringar i periodikamodulen i nästa version av Quria (som kommer i april)


2025-02-22

Två exempel på krav på metadatastandard

Stockholms stadsbibliotek:

  • "Tjänsten bör vara så flexibel att den enkelt kan anpassas till framtida lösningar, standarder och behov. Exempel på standarder: RDA & Bibframe."

Bibliotek Familjen Helsingborg:

  • "Bibliografiska katalogdata ska presenteras enligt FRBR-modellen (Functional Requirements for bibliographic records)." 
  • "Bibliotekssystemet ska utnyttja de möjligheter moderna katalogstandarder RDA/FRBR ger, till exempel vid reservation både i systemet och i webblösningen."
  • "Alla aktuella uttryck och manifestationer av ett verk ska presenteras i en samlad vy."
  • "Systemet ska ge möjlighet att växla mellan olika språk-uttryck i samma vy. Detta med bibehållen verksgemensam information."
  • "På verksnivå ska information om serie synas, serietitel ska vara klickbar och det ska framgå ordningsföljd."
  • "Reservationer ska kunna göras på de olika nivåerna uttryck, manifestation samt exemplar."
  • "Vid reservation ska det ges möjlighet att välja bort de manifestationer som inte är av intresse, till exempel en viss utgåva som pocket eller storstil."
  • "Systemets metadatamodell ska baseras på RDA och stödja länkad data."

Notera att Stockholm anser att nu existerande metadatastandarder är framtida standarder samt att bibliotekssystemet enkelt ska kunna anpassas efter dessa standarder.

Information om begreppsmodellen i Quria (verk, uttryck och manifestation)

Cicero ska enligt Systematic uppfylla moderna standarder som RDA och FRBR, men jag har inte hittat någon information om detta i de hjälp-resurser jag känner till.

Läs även:

Bibliotekens egna ansvar för hur marknader ser ut

2025-02-20

Adlibris förstahandsval Addas ramavtal Litteratur 2024

Adlibris blir fortsatt förstahandsval i Addas ramavtal för tryckta böcker samt ljudböcker och elektronisk litteratur som levereras i fysisk form eller skickas som pdf-fil.


2025-02-16

Flytande bestånd i Quria

I version 1.20.0 av Quria som levererades i november 2024 blev det möjligt göra hela, eller delar, av beståndet flytande.

För att undvika att alltför mycket flyter in på vissa bibliotek går det i Quria att ange max antal exemplar per enhet, avdelning, placering eller hylla. Qurias flytande bestånd är alltså smartare än det som infördes 2011 i Göteborg.

För ett kommunövergripande samarbete är det möjligt att låta exemplar flyta endast inom ägande kommun.

För att undvika alltför komplexa mappningsregler är det lämpligt att samordna hyllor och placeringar. Märkningar av exemplar bör också samordnas.

Läs om Qurias flytande bestånd här:




En undersökning av av hur medieströmmarna mellan biblioteken i en kommun eller ett kommunövergripande samarbete ser ut kan ge en bild av vilka effekter ett flytande bestånd kan få. Information om hur sådana rapporter tas fram ur Quria finns i dessa blogginlägg:


Quria-bibliotek som överväger att införa IMMS bör först se vad som går att göra med befintlig lösning (analyser av bestånd, inköp och transporter, flytande bestånd, reservationssamarbete). Med Quria behöver alltså inte flytande bestånd innebära att vissa bibliotek svämmar över av böcker. Eftersom endast max antal exemplar anges kommer inte exemplar skickas från ett bibliotek till ett annat för att fylla på hyllor. Fördelen med detta jämfört med IMMS är att flytande bestånd i Quria innebär minskade, inte ökade, transporter. 

En möjlig utveckling av flytande bestånd i Quria vore att det blir möjligt, men inte nödvändigt, att ange inte endast max antal utan även minimum antal exemplar per enhet, avdelning, placering eller hylla. Om minimum antal exemplar kan anges kommer detta, liksom IMMS, innebära ökade transporter. Bibliotekssystemet måste på något sätt signalera att exemplar ska skickas, till exempel genom att de visas på en plocklista.

Se även:



Information om Axiells produkter Arena och Quria

Axiell är en av tre leverantörer av proprietära bibliotekssystem till svenska folkbibliotek. Övriga är Innovative och Systematic.

Information om Axiells produkter Arena och Quria finns att hitta via länken nedan:

Supportresurser

...

Information om Systematics Cicero

Information om Innovatives Polaris, Sierra och Vega

...

Leverantörer till svenska folkbibliotek

Information om Innovatives Polaris, Sierra och Vega

Innovative är en av tre leverantörer av proprietära bibliotekssystem till svenska folkbibliotek. Övriga är Axiell och Systematic.

Information om Innovatives produkter Polaris, Sierra och Vega finns att hitta via länkarna nedan:







Läs också:


...


...

2025-02-13

Information om Systematics Cicero

Systematic är en av tre leverantörer av proprietära bibliotekssystem till svenska folkbibliotek. Övriga är Axiell och Innovative.

Information om Systematics produkt Cicero finns att hitta via länkarna nedan:

Klicka här för att komma till Cicero Connect

Exempel på information:

Om Cicero LMS

Om Cicero Mobile

Release notes

Nyheter

[Systematic producerar och säljer även krigsmateriel]

...

Information om Axiells produkter Arena och Quria

Information om Innovatives Polaris, Sierra och Vega

...

Leverantörer till svenska folkbibliotek

Nyheter i Quria

Axiell presenterar nyheter i Quria i ett webbinarium den 21 februari.


Information om nyheter i Quria läggs ut på Axiells hemsida i samband med varje ny version. På hemsidan finns också länk till Qurias online-hjälp.

Kreablo är Koha-leverantör till Biblioteken i Norrbotten och Bibliotek i Västmanland

Av följande presentationer från Svenska Koha-nätverkets användarmöte 2024 framgår att Kreablo är Koha-leverantör till Biblioteken i Norrbotten och Bibliotek i Västmanland.



Jag behöver uppdatera de uppgifter jag gett om leverantörer. Utöver ovanstående kommer Stockholms stadsbibliotek gå från Axiells BOOK-IT till Systematics Cicero och Katrineholm går från Koha till Axiells Quria.

Läs också:


Webbinarium om Quria Case Management

På Axiells hemsida finns nu ett inspelat webbinarium om Quria Case Management. 

Jämförelse mellan Stockholm, Göteborg, Malmö, Bibliotek Familjen Helsingborg och Helsingborg

Uppgifter hämtade från Sveriges officiella biblioteksstatistik 2023.


Stockholm
Totalt antal utlån initiala och omlån: 3 664 572

Göteborg
Totalt antal utlån initiala och omlån: 3 345 737

Malmö
Totalt antal utlån initiala och omlån: 1 787 934

Bibliotek Familjen Helsingborg
Totalt antal utlån initiala och omlån: 1 768 769

Helsingborg
Totalt antal utlån initiala och omlån: 556 498

Se även:



2025-02-09

Sätter IMMS upp böcker på våra hyllor?

Såväl leverantör som kunder är förtjusta i att använda siffror i sin argumentering för IMMS. Jag förstår varför, det signalerar vetenskaplighet och rationalitet.

Lyngsoe hävdar att antalet tillfällen då låntagare inte kunnat hitta boken på rätt plats på hyllan minskat med mer än 60% tack vare IMMS.

Men beror detta verkligen på IMMS? Beror det inte i själva verket på att biblioteken inför införandet av IMMS, då alla hyllor måste mätas, gallrat och städat på sin hyllor samt på att central sortering införts?

I uppsatsen Gallringens logiker – Hur folkbibliotekarier motiverar gallring i arbete med centraliserade inköp, flytande bestånd och IMMS av Mattias Bladmyr och Viktoria Blix står följande om införandet av IMMS på folkbiblioteken i Göteborg:

"Gallring är ju en viktig del i [förberedelsen inför IMMS], vi fick helt enkelt gallra så att vi fick en uppfattning om hur mycket utrymme vi behöver på olika hyllor. För det sen låg ju till grund för att vi skulle skicka in parametrar, såhär mycket hyllor behöver vi på den och den hyllan." (s. 30)

Det verkar också som att biblioteken i Aarhus och Köpenhamn före införandet av IMMS hade dåligt gallrade hyllor:

"Furthermore, due to an optimization of the amount of material on the shelves, it is no longer necessary for the staff shelving the books to move entire shelving unit to create space for new materials. This was previously a hugely time-consuming activity. In addition, it was an activity that involved a lot of heavy lifting for the staff. These lifts are also not part of the activity further." (IMMS final report to the Fund for Welfare Technology, s. 2f.)

Till priset av en ökad mängd transporter kan vi med IMMS hålla hyllorna luftiga eftersom utlånade exemplar ersätts med andra exemplar. Men IMMS är inte en förutsättning för att hyllor ska vara luftiga, attraktiva och välsorterade, det går att uppnå ändå.

Min bedömning är att vi kan bortse från argumentet "Track And Trace With IMMS™ Means Happy Patrons" som finns på Lyngsoes hemsida.


2025-02-08

Hur smart är IMMS?

Stockholms stadsbibliotek har följande förhoppning om IMMS:

"The IMMS will ensure that the right books are always available, akin to a supermarket's supply chain management system, but with the added complexity that all ‘goods'—the books—are returned to be recycled over and over again".

IMMS ersätter utlånade exemplar med andra utifrån satta parametrar. Hur det fungerar förklaras av detta citat ur uppsatsen  "Det finns inget system som är så magnifikt att det bländar": En intervjustudie om bibliotekariers jurisdiktion efter införandet av IMMS, flytande bestånd och centraliserade inköp vid Biblioteken i Malmö:

"Bibliotekarierna kan genom hyllmätningar styra vilka böcker som skickas till deras bibliotek. Gällande facklitteratur går detta att styra utifrån klassifikationskoder, där det t.ex. går att bestämma att biblioteket ska ha en meter böcker på hyllan 746.434, dvs klassifikationskoden för virkning. Gällande skönlitteratur bestäms i stället kategorierna utifrån författarnas efternamn och här kan bibliotekarierna bestämma att det t.ex. ska finnas en meter böcker av författare vars efternamn börjar på A-B. På vissa av biblioteken finns särskilda utbrytningar för t.ex. deckare eller fantastik och där kan hyllmätningarna specificeras ytterligare."

  • Låt säga att någon lånar samtliga sju band av På spaning efter den som flytt. IMMS kan då komma att ersätta dessa böcker av Marcel Proust med böcker av exempelvis Leif G. W. Persson och Rosamunde Pilcher.
  • Någon lånar några böcker av Claes Hylinger. Om IMMS hade varit smart hade dessa ersatts av andra böcker av Claes Hylinger eller böcker av Magnus Hedlund, men IMMS kommer bara skicka böcker av andra författare som ryms inom det spann av efternamn som är uppmätt och inlagt i IMMS, exempelvis böcker av Åsa Hellberg eller Kristin Hannah.
  • Samma gäller facklitteratur. Någon lånar Lena Israelssons Handbok för köksträdgården. Den kan då komma att ersättas med vilken titel som helst med hyllplacering Qe, till exempel Cecilia Wingårds Luktärt
  • Vill vi verkligen att hyllplaceringar alltid fylls på? Om det börjar bli tomt på en hyllplacering kanske det inte finns efterfrågan på fler böcker inom detta område just då. Att hyllplaceringen då fylls på och sedan finns det inte plats för de utlånade böckerna när de återlämnas leder kanske inte till något annat än onödiga transporter.

Det är inte helt enkelt att jämföra bibliotekens bestånd med en stormarknads varor. För att göra IMMS hyfsat smart måste man mata systemet med mycket information och hyllorna måste vara finfördelade (vilket är arbetskrävande och leder till stelbenthet och centralisering) - och det måste också finnas tillräckligt många exemplar av "the right books" att fylla på med.

Denna typ av flytande bestånd kommer också innebära att mängden exemplar under transport ökar. Det innebär en ökad arbetsbelastning, ökad miljöpåverkan. Tänk också på att exemplar inte är tillgängliga när de är under transport.

Läs vad jag tidigare skrivit om IMMS.

Batch-hantering i IMMS

Ett skäl som framhålls för att införa IMMS är att minska arbetsbelastningen kring logistik. Exempel: "We anticipate streamlining logistics work by up to 20 %.

Med IMMS kan exemplar under transport hanteras lådvis, så kallad batch-hantering. Batch-hantering har uppenbara fördelar, men också nackdelar.

  • Batch-hantering leder till att antalet lådor som transporteras ökar. Att antalet lådor ökar beror på att exemplar som ska aviseras och exemplar som ska upp på hyllorna transporteras i separata lådor.
  • Alla exemplar under transport måste gå via en central sorteringsanläggning. Sorteringsanläggningen måste vara tillräckligt stor för att till varje bibliotek sortera i dels lådor med exemplar som är reserverade, dels exemplar som ska sättas upp på hyllor.
  • IMMS innebär att transporter av exemplar ökar vilket, trots batch-hantering, riskerar att leda till en ökad arbetsbelastning.

Lyngsoe säger själva följande om batch-hantering. Givetvis nämner de inget av ovanstående.



Om det är logistiska fördelar man vill uppnå är alltså inte IMMS något självklart alternativ. Kanske det går att uppnå logistiska fördelar genom att förändra reservationssamarbetet, analysera medieströmmar, bestånd och inköp?

Kritiska frågor om IMMS baserade på en uppsats

Jag ska försöka bidra till en mer nyanserad diskussion kring IMMS genom att ställa kritiska frågor om IMMS i några kommande blogginlägg. Förhoppningsvis kommer detta underlätta för bibliotek att ställa fördelar gentemot nackdelar. Om man sedan finner fördelarna överväga nackdelarna får då nyttan vägas gentemot kostnaden för en övergång till IMMS. Jag önskar också att bibliotek istället för att fråga sig om IMMS ska införas eller inte istället frågar sig konkret vad man vill uppnå avseende exempelvis logistik och därefter ser vilka möjligheter som finns att uppnå vad man önskar. Det kan kanske finnas andra sätt att nå önskat resultat. Att utgå från IMMS och inte utifrån konkreta mål är att sätta sig i leverantörens knä.

I detta blogginlägg har jag läst en uppsats om IMMS och utifrån den dragit några slutsatser.

Jag inleder med slutsatserna utifrån redigeringsprincipen att börja med det viktigaste.

  • IMMS är arbetskrävande. Alla hyllor måste mätas och uppgifterna föras in i IMMS. Detta måste göras om vid varje förändring på ett biblioteks hyllor.
  • IMMS är stelbent. Se ovan. Ju mer finfördelade hyllorna är desto bättre fungerar IMMS. Om IMMS ska hantera skönlitteratur på ett bra sätt krävs genreindelningar. Varje förändring i hylluppställning måste föras in i IMMS.
  • IMMS ökar mängden transporter, både antal exemplar och antal lådor. Även om batch-hantering är arbetsbesparande innebär en ökad transportmängd en ökad fysisk påfrestning. Batch-hantering kräver också central sortering i ett sorteringsverk.
  • IMMS kräver centralisering, både avseende inköp och den information som måste föras in i IMMS

Ida Grundström Nyberg & Nora Krögerström: "Det finns inget system som är så magnifikt att det bländar": En intervjustudie om bibliotekariers jurisdiktion efter införandet av IMMS, flytande bestånd och centraliserade inköp vid Biblioteken i Malmö

"Bibliotekarierna kan genom hyllmätningar styra vilka böcker som skickas till deras bibliotek. Gällande facklitteratur går detta att styra utifrån klassifikationskoder, där det t.ex. går att bestämma att biblioteket ska ha en meter böcker på hyllan 746.434, dvs klassifikationskoden för virkning. Gällande skönlitteratur bestäms i stället kategorierna utifrån författarnas efternamn och här kan bibliotekarierna bestämma att det t.ex. ska finnas en meter böcker av författare vars efternamn börjar på A-B. På vissa av biblioteken finns särskilda utbrytningar för t.ex. deckare eller fantastik och där kan hyllmätningarna specificeras ytterligare." (s. 7f.)

"Innan IMMS kunde appliceras på det flytande beståndet behövde alla bibliotek mäta in sina hyllor för att IMMS skulle kunna räkna ut hur många medier som skulle skickas till varje bibliotek. Hyllorna mäts i faktiska centimeter som sedan omvandlas till hur många centimeter böcker som får plats. Detta var ett omfattande förarbete för samtliga bibliotek." (s. 26)

"Kritik som riktats mot IMMS har kretsat mycket kring hur synen på böckerna har förändrats och det kopplat till bland annat hyllmätningarna. Det blir ett mekaniskt sätt att se på litteraturen då det inte längre spelar någon roll vilken titel det är som sorteras av IMMS ut på hyllan utan det är storleken på boken som spelar roll. I förhållande till facklitteraturen gäller det en viss klassifikation och i förhållande till skönlitteraturen handlar det om författarnas efternamn, t.ex. en viss mätning för författare vars efternamn börjar på A-E." (s. 26)

"Att mäta om hyllorna och mata in nya mått är i mångt och mycket det sätt som bibliotekarierna kan styra algoritmerna i IMMS på. Flera berättar att de fått mäta om sina hyllor flera gånger och att det är något som de kommer fortsätta med löpande." (s. 26)

"IMMS har påverkat den dagliga hanteringen av medierna på biblioteken på flera sätt. Detta tillsammans med det flytande beståndet har gjort att de flesta vi pratat med upplever det som att de hanterar större kvantiteter med medier idag än tidigare. En utlånad bok ersätter IMMS snabbt med en ny. Men trots de ofta större volymerna med medier så upplever de flesta att processen går smidigare med IMMS än det gjorde med den tidigare manuella hanteringen som gjordes i disken." (s. 26)

"För att IMMS ska kunna veta var de olika medierna befinner sig är det viktigt att de lånas och lämnas tillbaka på rätt sätt i de automater som tagits fram för ändamålet. För att IMMS ska veta att en bok är återlämnad och för att den ska kunna sorteras till rätt plats måste den lämnas tillbaka i återlämningsmaskinen, något som förr även kunde göras av en bibliotekarie i informationsdisken." (s. 27)

"De cirkulerande böckerna kommer varje morgon till biblioteken i en budvagn. Varje budvagn som kommer räknas som en egen enhet. När RFID-taggen på budvagnen skannas vet IMMS vilka medier som vagnen innehåller och de markeras då som tillgängliga hos biblioteket. Samma gäller för den separata lådan med reservationer. Detta har sparat både tid och ett ganska krävande fysiskt moment för bibliotekarierna." (s. 27)

"Den ökade hanteringen av medier har påverkat de olika biblioteken olika beroende på deras storlek, både kvadratmetermässigt men också på hur mycket utlån de har. Intervjuperson F arbetar på ett mellanstort bibliotek med ganska så mycket utlån och har med den ständiga cirkulationen märkt en stor skillnad i mängden böcker de hanterar och menar att det har blivit fysiskt mer slitsamt." (s. 28)

"Det råder delade meningar om hur IMMS egentligen underlättat för bibliotekarierna i deras dagliga arbete. Framför allt när det kommer till att minska ner på de fasta, ofta statiska arbetsuppgifterna, något som ändå var ett av det tyngre argumentet för implementeringen. Detta verkar variera mellan de olika biblioteken, de som har många utlån hanterar fler böcker än innan eftersom IMMS alltid ersätter en utlånad bok med en ny." (s. 29)

"Den fysiska aspekten tas av de flesta andra upp som någonting som har blivit bättre i och med införandet av IMMS, när varje bok inte behöver läsas av för sig. Ett av argumenten för IMMS är att det ska underlätta i det fysiska arbetet med medier, eftersom medierna ska kunna batch-hanteras. Om det däremot är så att ett bibliotek får en stor ökning i cirkulation på grund av det flytande beståndet i kombination med IMMS är det oundvikligt att också den fysiska mediehanteringen ökar, vilket innebär en större fysisk påfrestning lik den deltagare F beskriver." (s. 30)

"Efter införandet av IMMS går det inte längre att styra sitt bestånd på titelnivå. I förberedelserna inför IMMS, som nämns i 5.1.1, genomfördes hyllmätningar för att bestämma hur många cm av varje klassifikationskod, bland facklitteraturen, eller av varje skönlitteraturkategori och författarnamn som börjar på t.ex. A-C som skulle finnas på hyllan. Utifrån dessa uppgifter skickar IMMS rätt mängd böcker till biblioteken, för att hyllorna alltid ska vara lagom fyllda. Deltagare E beskriver ingående problematiken med att urvalet baseras på hyllmätningar. Hen tar upp som exempel att det kan finnas specifika författare eller titlar som användare alltid frågar efter som i och med den mätning som IMMS utgår ifrån kan bytas ut mot andra böcker inom samma kategori, vilket gör att biblioteket inte längre har de böcker som användarna vill ha. Inför att pek- och bilderböcker börjar flyta i april 2024 har denna fråga diskuterats och det ska läggas in en algoritm som styr att pek- och bilderböcker som cirkulerar mycket, dvs är populära och ofta utlånade, ska få en egen kategori i IMMS, där varje bibliotek ska kunna bestämma hur många exemplar de minst, och mest, vill ha av dessa böcker." (s. 35)

"Under intervjuerna tog samtliga bibliotekarier upp en rapport som skrevs 2019 (Ädel, 2019). Rapporten var en medieöversyn som utvärderade BiM:s mediehantering, där personal i olika delar av organisationen fick komma till tals. En av slutsatserna i rapporten var att områdesbibliotekens medieförsörjning var effektiv och kvalitativ." (s. 38)

"Utifrån studiens resultat kan vi konstatera att arbetsuppgifterna har förändrats efter införandet av IMMS, flytande bestånd och gemensamma inköp, samt att beståndskunskapen har försämrats. Denna minskning i beståndskunskap, tillsammans med förändringen av arbetsuppgifter till mer mekaniska sådana, har vi tolkat som ett exempel på försvagad jurisdiktion hos bibliotekarieprofessionen." (s. 42)

"I och med att IMMS finns till för att fördela medierna och är programmerat för att ständigt ha samma mängd böcker på hyllorna cirkulerar fler böcker än tidigare, vilket har lett till ökad fysisk ansträngning för vissa." (s. 42)

"Utifrån vår studie kan vi se att arbetet har blivit mindre repetitivt i och med att medierna kan batch-hanteras. Däremot har den ökade cirkulationen som det flytande beståndet i kombination med IMMS har inneburit bidragit till ökad fysisk påfrestning enligt studiens deltagare." (s. 43)

"I och med införandet av IMMS och flytande bestånd har medieflödet förändrats. Medier cirkulerar i högre grad och de bibliotek med större mängder utlån har fått mer att göra, eftersom en utlånad bok ersätts med en ny för att fylla ut hyllan. Den nya, ökade cirkulationen har gjort vardagen mer slitsam, men hanteringen av medierna har också blivit enklare i och med IMMS batch-hantering." (s. 46)

Läs vad jag skrivit tidigare om IMMS.

Användarmöte i Svenska Koha-nätverket, 1-3 april

Inbjudan till Svenska Kohanätverkets tolfte användarmöte 1 – 3 april 2025 Göteborg med Göteborgs universitetsbibliotek

Ur programmet:

  • Biblioteken i Norrbotten berättar om erfarenheter av reservationsordning, systemgruppen Biblioteken i Norrbotten
  • Nya webben i Gotland, status och funktion, Linda Wagenius, Biblioteksutveckling Gotland

Om du vill veta mer om Koha så arrangerar leverantören imCode regelbundet webbinarier.

Läs: Gotland upphandlar bibliotekswebb

Läs vad jag tidigare skrivit om Koha