2023-01-17

Rättigheter till Fælles Bibliotekssystem



Flere kommuner har spurgt til, hvilke rettigheder kommunerne har til FBS, og hvordan kommunerne er stillet, når kontrakten med Systematic løber ud.

FBS består af standardprogrammel (Cicero) og kundespecifikke integrationer. Standardprogrammellet udgør hovedparten af løsningen FBS, og omfatter klienten (Cicero LMS), Skoleportalen (Cicero web), og selvbetjeningsklienten.

Når det drejer sig om standardprogrammellet, har Systematic ophavsretten til kildekoden, mens kommunerne har en tidsubegrænset brugsret. Det betyder, at Systematic kan sælge Cicero til andre, hvilket betyder at der så er flere til at betale for videreudviklingen af Cicero.

I forhold til det kundespecifikke programmel har kommunerne ophavsretten til kildekoden, dvs. at kommunerne har ret til at overlade drift, vedligehold og videre-udvikling til en ny leverandør, når kontrakten om FBS udløber i  slutningen af 2023.

Systematic har forpligtet sig til at stille standardprogrammellet Cicero til rådighed for andre leverandører på sædvanlige og markedsmæssige licensvilkår i forbindelse med genudbud af FBS. Det vil sige, at andre leverandører har mulighed for at byde ind med en ny løsning, hvori Cicero indgår. Leverandøren vil i så tilfælde skulle lave en licensaftale med Systematic.

Hvad angår udvikling af Systematics standardprogrammel har KOMBIT og Systematic en prismodel, der blandt andet indebærer, at funktionalitet udviklet og designet af Systematic til gavn for alle kunder, tilføres FBS uden yderligere beregning. Endvidere bliver ændringer til Cicero, som er foranlediget fra KOMBIT, men også kan være til glæde for andre kunder, prissat favorabelt med rabat."

Observera (särskilt det andra stycket):

"Når det drejer sig om standardprogrammellet, har Systematic ophavsretten til kildekoden, mens kommunerne har en tidsubegrænset brugsret. Det betyder, at Systematic kan sælge Cicero til andre, hvilket betyder at der så er flere til at betale for videreudviklingen af Cicero."

"Systematic har forpligtet sig til at stille standardprogrammellet Cicero til rådighed for andre leverandører på sædvanlige og markedsmæssige licensvilkår i forbindelse med genudbud af FBS. Det vil sige, at andre leverandører har mulighed for at byde ind med en ny løsning, hvori Cicero indgår. Leverandøren vil i så tilfælde skulle lave en licensaftale med Systematic."


Läs även:




2 kommentarer:

  1. Andreas Mace18.1.23

    Intressant att andra leverantörer kan lämna anbud som innehåller Cicero, och där licensavtal med Systematic ska ingås. Jag undrar rent praktiskt hur det skulle gå till? Och kan det innebära att Systematic på något vid konkurrerar med sig själva (sitt eget system)? Många frågetecken som dyker upp här.

    SvaraRadera
  2. Ja, den här informationen väcker många frågor, både om det specifika exemplet och mer generellt/principiellt. Jag funderar dels på hur en sådan här affärsmodell kan fungera i praktiken, dels på vad det innebär när det bara finns en köpare av en tjänst/produkt.

    Återkom gärna med kommentar eller mejl (systembibliotekarien[at]gmail.com) om du har några funderingar kring modellen!

    SvaraRadera