2022-12-20

Exempel på folkbiblioteks webbplatser

Bibliotek Dalsland
Bibliotekstjänster/böcker: https://bibliotekdalsland.se
Digitala böcker: https://dalsland.elib.se
Antal webbplatser: 2

Bibliotek Familjen Helsingborg
Bibliotekstjänster/böcker: https://www.bibliotekfh.se
Digitala böcker: https://www.bibliotekfh.se
Antal webbplatser: 1

Bibliotek i Västmanland
Bibliotekstjänster/böcker: https://katalog.bibliotekivastmanland.se
Digitala böcker: https://vastmanland.elib.se
Antal webbplatser: 3

Bibliotek Mellansjö
Arrangemang: respektive kommuns hemsida
Bibliotekstjänster/böcker: https://lots.bibliotekmellansjo.se
Antal webbplatser: 2 plus respektive kommuns hemsida

Bibliotek Värmland
Bibliotekstjänster/böcker: https://www.bibliotekvarmland.se
Antal webbplatser: 1

Biblioteken i Göteborg
Arrangemang: https://goteborg.se
Bibliotekstjänster/böcker: https://www.gotlib.goteborg.se
Öppettider: https://goteborg.se
Antal webbplatser: 3

Biblioteken i Malmö
Bibliotekstjänster/böcker: https://encore.malmo.stadsbibliotek.org
Digitala böcker: https://malmo.elib.se
Öppettider: https://malmo.se
Antal webbplatser: 3 (eller 4)

Biblioteken i Norrbotten
Arrangemang: hänvisar till respektive biblioteks sociala medier
Bibliotekstjänster/böcker: https://www.bibblo.se
Digitala böcker: https://norrbotten.elib.se
Antal webbplatser: 2 plus respektive biblioteks sociala medier

Biblioteken på Gotland
Bibliotekstjänster/böcker: https://opac1.gotland.se
Antal webbplatser: 3

Snokabibliotek
Bibliotekstjänster/böcker: https://snokabibliotek.se
Digitala böcker: https://snokabibliotek.se
Antal webbplatser: 1

Stockholms stadsbibliotek
Bibliotekstjänster/böcker: https://biblioteket.stockholm.se
Antal webbplatser: 1

2022-12-12

Cicero - "Fælles Bibliotekssystem" även för Norge?

Ur nyhet från Systematic att de vunnit Deichmans upphandling av nytt bibliotekssystem, "Systematic træder ind på det norske biblioteksmarked":

"Ud af 428 norske biblioteker har 230 ønsket at blive optionsbibliotek, som giver dem ret til at kunne købe og tilkoble sig Cicero."

"Maria Stenholdt Christensen er begejstret for opgaven og det kommende samarbejde, som hun ser stort potentiale i:

'Sammen med Deichman kommer vi til at lave en fantastisk løsning, som kan alle de ting en biblioteksløsning skal kunne i Norge. Dermed får vi et produkt, som vil kunne understøtte hele det norske marked,' fortæller hun."

I "Referat fra møte i biblioteksystemleverandørgruppa 2. november 2022" anges denna tidsplan för systembytet från Koha till Cicero:

"Nå er det mest fokus på å flytte formidlingsløsningen til skyen og å bytte biblioteksystem. Det nye biblioteksystemet skal i primærdrift til våren og i full drift fra 4. kvartal 2023."

Om alla de bibliotek som är "optionsbibliotek" ansluter sig kommer Systematic vara systemleverantör till 53,7% av de norska biblioteken, på sikt kanske till "hele det norske marked".

Så här ser det ut i Danmark:


Kommer Cicero bli ett "Fælles Bibliotekssystem" även för Norge?

2022-12-09

Om risken med stora upphandlingar

Systematic presenterar idag att de vunnit Deichmans upphandling av bibliotekssystem:

"Another important strategic step on the Norwegian market was taken in August, when the City of Oslo’s main library, Deichman, and its 22 local libraries chose Cicero as their future IT platform. In connection with the agreement, 230 of Norway’s 428 libraries said yes to the possibility of being able to acquire and connect to Cicero."

De norska bibliotek, med Deichman i spetsen, som ingår i denna upphandling har skapat en situation där en leverantör genom att vinna en enda upphandling kan ta en stor del av den norska marknaden.

Så här kan det komma se ut på den norska marknaden:


Jag noterar i en äldre nyhet från Systematic att de använder ordet "monopol" på ett kreativt sätt: Bryder monopol: Dansk it-virksomhed får hul igennem til det svenske biblioteksmarked.

Att det inte råder monopol på den svenska marknaden för bibliotekssystem har jag visat i några inlägg på denna blogg, se till exempel: Leverantörer av bibliotekssystem och webblösningar eller Marknadsläge för leverantörer av bibliotekssystem till svenska folkbibliotek. Varje upphandling som görs i Sverige innebär en möjlighet för de leverantörer som är intresserade av att leverera bibliotekssystem till svenska folkbibliotek.

Systematic, och tidigare Dantek, har också sedan tidigare flera svenska skolbibliotek som kunder, "op mod 400 biblioteker" skriver de själva men enligt Systematics svenska hemsida har de "+500 skolbibliotek i Sverige":


Systematic deltar också i upphandlingar av bibliotekssystem till folkbibliotek.

I Danmark däremot ser det ut så här på grund av hur danska bibliotek valt att agera:


Är det Danmark eller Sverige som är i störst behov av "alternativ til det begrænsede udvalg af bibliotekssystemer"?

2022-11-22

Deichman väljer Systematics Cicero LMS

Deichman har nu meddelat att Systematic vunnit upphandlingen av "nytt kjernesystem". Om alla de som anslutit sig till Deichmans upphandling väljer att följa Deichman så blir Systematic dominerande leverantör i Norge. I Danmark har de redan samtliga folk- och skolbibliotek (Fælles Bibliotekssystem). I Sverige levererar Systematic bibliotekssystem till skolor.


"Nå er det mest fokus på å flytte formidlingsløsningen til skyen og å bytte biblioteksystem. Det nye biblioteksystemet skal i primærdrift til våren og i full drift fra 4. kvartal 2023."

Läs:



Läs också:

2022-10-14

Folkbiblioteken i Göteborg inför IMMS

 Ur en platsannons för en tjänst som bibliotekarie med inriktning mot system till Digitala verktyg & logistik:

"Vi söker nu en bibliotekarie med inriktning mot system för att stärka upp det team som arbetar med support, utbildning, förvaltning och utveckling av bibliotekssystemet Sierra. Vi befinner oss i en spännande fas där vi under hösten kommer att inleda arbetet med att införa ett logistiksystem för mediehantering inom biblioteken i Göteborg."

2022-07-07

Ny leverantör av Fælles Bibliotekssystem i Danmark?

I Danmark använder alla folkbibliotek Fælles Bibliotekssystem. Leverantör av Fælles Bibliotekssystem är Systematic. Fælles Bibliotekssystem bygger på/är Systematics bibliotekssystem Cicero.

Nuvarande avtal med Systematic löper ut 2024-12-31. En ny upphandling av gemensamt bibliotekssystem i Danmark ska göras.

Det ska bli intressant att se om någon annan aktör kan ta över som leverantör av bibliotekssystem till de danska folkbiblioteken, eller om Systematic kommer få fortsatt förtroende. Jag tror en risk med den danska lösningen, där alla folkbibliotek använder samma system, är att kopplingarna till leverantören och systemet blir så starka att det blir svårt för någon annan leverantör att ta över. Under perioden som avtalet gäller är också marknaden helt stängd för andra leverantörer.

Eventuellt går Norge i samma riktning som Danmark eftersom så många anslutit sig till Deichmans upphandling av bibliotekssystem. Om alla dessa väljer att följa Deichman kommer stora delar av den norska marknaden i princip bli stängd för de leverantörer som inte vinner Deichmans upphandling. Att Deichman nu lämnar Koha efter att ha investerat över 70 miljoner NOK ger anledning att fundera över hur vettigt/möjligt det är med egenutvecklade lösningar.

Läs vidare:

Fælles Bibliotekssystem (FBS)

Kommende udbud af Fælles Bibliotekssystem (FBS)

Leverandører inviteres til webinar og 1:1-møder om udbud af Fælles Bibliotekssystem (FBS)

Systematics presentation av Fælles Bibliotekssystem

«Alle» vil ha Deichmans nye biblioteksystem

Biblioteksystem som plattform

Tjenesteplattform for norske bibliotek

2022-06-02

Diskussion om digitala böcker - och något om metadata

Björn Waller, som arbetar på Bibliotek Botkyrka, har åt Regionbibliotek Stockholm skrivit rapporten "Digitala böcker på bibliotek: Vadan, varför, varthän?".

Rapporten har presenterats i Biblioteksbladet: "Digitala böcker – varför så komplext?".

Fredrik Larsson, systembibliotekarie i Göteborg, har replikerat på Björn Wallers rapport i Biblioteksbladet: "E-böcker: Varför fortsätta med det som inte fungerar?".

Fredrik Larsson menar, med Göteborgs erfarenheter som bakgrund, att vi måste lämna accesslån som dominerande utlåningsmodell för digitala böcker.

Läs också "Fler samtal behövs om e-böcker på bibliotek" av Maciej Liguzinski och Birgitta Wallin.

Mina kommentarer och frågor i blogginlägget "Om 'e-boksproblemet'" är fortfarande relevanta. Jag anser också att det är viktigt att vi har webblösningar där våra användare kan söka/reservera/låna formatoberoende. Folkbibliotek borde också göra mer för att tillgängliggöra fria e-böcker.

Jag noterar att utannonseringen av Addas upphandling "E-litteratur 2019" är senarelagd. När jag skrev om upphandlingen 2021-12-30 utlovades att den skulle utannonseras "före sommaren 2022", nu utlovas istället att den ska utannonseras "efter sommaren 2022."

Minst lika viktigt som frågorna kring digitala böcker anser jag vara hur vi tänker oss framtidens metadataförsörjning. I Norge planeras "en nasjonal metadatabrønn som sikrer én autorisert kilde til metadata for norske bibliotek, og som muliggjør gjenbruk av metadata både mellom bibliotekene og mellom bibliotekene og andre aktører."

2022-05-31

Pågående upphandlingar

Boråsregionen (Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda) - nuvarande system/webb: Mikromarc 3/Saga/Mikromarc OPAC och BOOK-IT/Arena/BOOK-IT PUB.

Botkyrka - nuvarande system/webb: BOOK-IT/Saga.

Dalslandsbiblioteken (Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål) - nuvarande system/webb: BOOK-IT/Axiell Arena Nova.

2022-04-13

Kritik mot Göteborgs bibliotekspolitik

Bibliotekarien PM Jönsson framför i Göteborgs-Posten kritik mot centrala inköp, flytande bestånd och IMMS:

Robotarna förstör Göteborgs bibliotek.

Om du vill veta mer om IMMS rekommenderar jag Lovisa Liljegrens uppsats "Smarta bibliotek[arier] : samspelet mellan IMMS och och folkbibliotekarier på folkbiblioteken i Köpenhamn".

Läs vad jag skrivit om Lovisa Liljegrens uppsats.

Lovisa Liljegren medverkar i tidskriften bis 2021 : 4 med artikeln "Bilden av IMMS behöver nyanseras".

Hennes artikel är ett svar på Olof Risbergs artikel "IMMS – mellan lyxkommunismen och träskon" som publicerades i bis 2021 : 3.

Klicka här för att läsa vad jag skrivit tidigare om IMMS.

2022-03-29

Pågående upphandlingar

Bibliotek Familjen Helsingborg - går från Mikromarc 3 och Saga

Dalsland - RFI

Jönköping - går från Mikromarc 3 och Saga

Kungliga biblioteket - upphandlar LSP (Library Services Platform)

Partille - upphandlar leverantör av Koha

2022-03-08

Bibliotek Mellansjö live med LOTS

Bibliotek Mellansjö blir andra bibliotek, efter Biblioteken i Norrbotten, att lansera en webbplats byggd i imCodes webblösning LOTS.

På Skövde kommuns hemsida står. "Vid sökningar i bibliotekskatalogen kommer även e-böcker med i träfflistan och går att låna därifrån."

Det stämmer att e-böcker kommer med i träfflistan, men när du står på en katalogpost till en e-bok och klickar på länken "Logga in för att ladda ner e-bok" skickas du till Bibliotek Mellansjös Overdrive-sida där lånet görs.

Vad jag kan se lever alltså inte kombinationen LOTS/OverDrive upp till kravet på att kunna reservera/låna formatoberoende på en och samma webbplats.

Enligt information på Region Västmanlands hemsida ska det via Bibliotek i Västmanlands webbplats, när den är färdig, vara möjligt att låna e-medier "via webbplatsen utan uthopp till externa leverantörer." Bibliotek i Västmanland använder inte imCodes webblösning LOTS, utan har istället valt att bygga en webblösning i WordPress.

Bibliotek Mellansjös webbplats innehåller katalogposter med talböcker hos Legimus. När du sökt upp en titel finns en länk till Legimus med texten "Ladda ner. Tillgänglig för personer med läsnedsättning enligt § 17 Upphovsrättslagen". 

Länkar till webbplatserna:

Bibliotek Mellansjö

Biblioteken i Norrbotten

Läs om LOTS på imCodes hemsida

Läs också:

Biblioteken i Norrbotten live med LOTS

Bibliotek Mellansjö går över till OverDrive

2022-02-18

Malmö stadsbibliotek informerar om IMMS

[Uppdatering 2025-02-02: Läs allt jag skrivit om IMMS.]

Malmö stadsbibliotek har infört Intelligent Material Management System (IMMS) och de informerar om det här:


2022-02-16

"Egenutvecklade" webblösningar


Exempel på "egenutvecklade" (webbyråer eller konsulter lär ha varit inblandade) webblösningar:




Läs:

Axiell vinner stor upphandling i Norge (intressant information om Deichman)



Leverantörer av bibliotekssystem och webblösningar

Leverantörer av bibliotekssystem och webblösningar jag känner till som visar intresse av att leverera till svenska folkbibliotek:

Bibliotekssystem: Quria
Webblösning: Arena Nova

Bibliotekssystem: FOLIO

Bibliotekssystem: Koha
Webblösning: LOTS

Bibliotekssystem: Sierra
Webblösning: Vega Discover

Bibliotekssystem: Koha
Webblösning: Bibliotekswebb

Bibliotekssystem: Cicero Library Management System
Webblösning: Inleads easyOPAC

Läs:





2022-02-13

Vad ingår i begreppet "E-tjänst för bibliotek"?

Biblioteksbladets artikel "Knappt var femte använder bibliotekens e-tjänster" väcker en del frågor, till exempel:

  • Vad ingår i begreppet "E-tjänst för bibliotek"? Ingår sådant som att söka efter en bok, reservera en bok, göra omlån, kolla bibliotekets öppettider eller arrangemang?

Den enda definition jag hittar i "Svenskarna och internet 2021" är: "E-tjänst för bibliotek (t ex låna en digital bok)". Följande citat tyder på att det är just lån av e-böcker som avses: "Exempelvis anger 8 procent att de behöver hjälp med att skaffa en digital brevlåda och 6 procent att de har behov av hjälp när de ska logga in på ett bibliotek och låna en digital bok." (s 46f)

  • Är det rimligt att jämföra bibliotekens e-tjänster, som det ju är helt frivilligt att använda sig av, med Skatteverkets och vårdens e-tjänster, digitala brevlådor och e-tjänster för kollektivtrafik eller allmänna transportmedel? Till skillnad från många andra upprätthåller biblioteken alternativ för de som inte vill eller kan använda sig av digitala tjänster.
Läs:



Läs också:


Uppdatering 2022-02-17
Internetstiftelsen har nu svarat på frågan om hur de definierat "e-tjänst för bibliotek": 

2022-02-12

Ny webblösning i Norge


De har två pilotbibliotek:  Vågan bibliotek og Froland bibliotek. Dessa har inte, ännu åtminstone, integrerat katalog med hemsidan. Vid en sökning på hemsidan skickas du till en OPAC.

Biblioteksentralens lösning kommer, åtminstone om de lyckas integrera katalog med hemsida, konkurrera med Axiells Arena och Inleads easyOPAC. Inleads lösning fungerar tillsammans med bibliotekssystemet Bibliofil, som vid sidan av Axiells Mikromarc och Quria är det största bibliotekssystemet bland norska folkbibliotek.

Många norska folkbibliotek har också anslutit sig till Deichmans upphandling av bibliotekssystem och "formidlingsløsning":


Läs också:


2022-02-09

Axiell vinner stor upphandling i Norge

Viken fylkesbibliotek meddelar idag att Axiell blir ny leverantör av bibliotekssystem till 22 kommuner och ett stort antal skolor.



I juni kommer vi få veta vilken leverantör som vinner avtal om att leverera bibliotekssystem och förmedlingslösningar (webblösning mm) till Deichman och ett stort antal kommuner och fylkeskommuner (län).

Deichman lämnar Koha och idén om egenutvecklade lösningar efter att ha investerat över 70 miljoner NOK i olika tekniska lösningar. Att en stor organisation som Deichman väljer denna väg kan vara något att fundera över om möjligheten till egenutvecklade lösningar framförs som ett argument för Koha.




2022-02-01

Aktuellt i Norge - och något om Danmark

Viken fylkesbibliotek plus 28 kommuner och ett stort antal skolor upphandlar gemensamt bibliotekssystem. Tre leverantörer har anmält intresse: Axiell med bibliotekssystemet Quria, Bibliotek-Systemer As med bibliotekssystemet Bibliofil och Bibliotekservice As med bibliotekssystemet Tidemann.

Läs om upphandlingen här:

Åpen digital dialogkonferanse for felles anskaffelse av biblioteksystem i Viken

Felles anskaffelse av biblioteksystem i Viken

Upphandlingen gäller endast bibliotekssystem, inte webblösning. Avseende webblösning har Viken fylkesbibliotek anslutit sig till Deichmans upphandling av "formidlingsløsning".

Deichman har en upphandling ute som syftar till att hitta samarbetspartners till utveckling och drift av bibliotekssystem ("kjernesystem") och webblösning ("formidlingsløsning", innefattar även t ex förmedlingsskärmar) som bygger på de lösningar Deichman utvecklat.

  • Åtta av elva fylkeskommuner (motsvarar våra län) har anslutit sig till avtalet om bibliotekssystem.
  • Samtliga elva fylkeskommuner har anslutit sig till avtalet om förmedlingslösning.
  • 180 av 356 kommuner har anslutit sig till avtalet om bibliotekssystem.
  • 221 av 356 kommuner har anslutit sig till avtalet om förmedlingslösning.

Läs om upphandlingen/projektet här:

«Alle» vil ha Deichmans nye biblioteksystem

Biblioteksystem som plattform

Tjenesteplattform for norske bibliotek

Bakgrunden till upphandlingen/projektet är att Deichman 2016 bytte bibliotekssystem från Bibliofil till Koha. De har sedan investerat över 70 miljoner NOK på att utveckla olika tekniska lösningar. Eftersom inte andra bibliotek har dessa resurser menar man nu att biblioteken måste kunna köpa tjänster knutna till drift och utveckling.

Ett citat att fundera på:

"Før vi kommer så langt bør det lages en modell der offentlig eierskap til løsningene kan kombineres med et fritt marked som leverer tjenester (drift/utvikling) og tilleggsprodukter. At bibliotekene fortsatt kan beholde deler av eierskapet til systemene, kombinert med et kraftfullt og innovativt leverandør-marked er essensielt."

Om ovanstående citat betyder att det handlar om öppen källkod-lösningar förstår jag tanken. Om det inte handlar om öppen källkod riskerar Norge, eller åtminstone stora delar av biblioteks-Norge, gå i riktning mot en dansk lösning. I Danmark är Systematic systemleverantör till samtliga folkbibliotek (där kan det, till skillnad från i Sverige, finnas fog för att tala om monopol). Den danska lösningen innebär att folkbiblioteken gått samman med en privat aktör, som sedan kan sälja lösningen vidare till bibliotek i andra länder. Det känns som en osund sammanblandning mellan offentliga och privata intressen.

En annan synpunkt jag har är att stora upphandlingar som de som nu genomförs i Norge riskerar att helt slå ut aktörer, i värsta fall som i Danmark där det nu endast finns en leverantör av bibliotekssystem.

Ytterligare en intressant utveckling i Norge är detta: "Nasjonalbiblioteket skal i samarbeid med Unit etablere en nasjonal metadatabrønn som sikrer én autorisert kilde til metadata for norske bibliotek, og som muliggjør gjenbruk av metadata både mellom bibliotekene og mellom bibliotekene og andre aktører."

Jämför också ovanstående med dessa inlägg:

Om kostnader och kompetenskrav för öppen källkod och egenutvecklade lösningar

Frågetecken kring Koha

Läs mer om den danska modellen:

Bibliotekernes Data og It

Systematic Library & Learning

2022-01-13

Folkbiblioteken i Göteborg går över till DDK

Svenska folkbiblioteks övergång från SAB till DDK går inte i en rasande takt, men nu meddelar biblioteken i Göteborg att de under vintern/våren 2021-2022 byter system.

Information om Göteborgs övergång till DDK finns här:



Information om Lidingös, Malmös och Sigtunas övergång till DDK finns på Deweybloggen.

I Metadatabyrån finns också information om hur andra bibliotek gjort, bland annat rapporter från Malmö och Umeå.

Själv funderar jag på om det vore önskvärt med nationella rekommendationer/riktlinjer för genreindelning av skönlitteratur för hylluppställning som är mer ingående än de som Arbetsgruppen för Dewey redan tagit fram, se Märkning av skönlitteratur (Metadatabyrån). För detta bör Genre/formtermer för skönlitteratur och Barnämnesordslistan vara användbara.

2022-01-12

Bibliotek Mellansjö går över till OverDrive

Bibliotek Mellansjö byter distributör av e-böcker och e-ljudböcker, från Axiell Media till OverDrive.

I en intervju i Mariestads-Tidningen säger bibliotekarien Nils Nimsjö:

– Den har nya tjänsten har en mer självklar layout, är mer teknisk stabil och är mer användarvänlig.

Overdrive vann SKL Kommentus ramavtal E-litteratur 2017 och ägs av KKR.

Jag anser det vara viktigt att kunna söka och reservera/låna formatoberoende eftersom vi annars inte erbjuder våra låntagare ett samlat bestånd av e-böcker och fysiska böcker. Detta är inte möjligt med Bibliotek Mellansjös val av bibliotekssystem/webblösning/e-bokstjänst.